Herdenking van regisseur Jonathan Demme

Jonathan Demme, silence of the lambs, philadelphia, RIP, cm, howest
Anthony hopkins, hannibal lecter, silence of the lambs
Anthony Hopkins in ‘The Silence of the Lambs’

Jonathan Demme, silence of the lambs, philadelphia, RIP, cm, howestJonathan Demme klinkt voor velen waarschijnlijk onbekend. Hij was een gevierd filmregisseur die op 26 april overleed in New York aan de gevolgen van slokdarmkanker en hartproblemen. Zijn familie vroeg fans om geen bloemen te geven maar te doneren aan ‘Americans for immigrant justice’. Deze organisatie beschermt immigranten beschermt tegen de heksenjacht van Trump. Het typeert de progressieve cineast die Demme was. Een man die met twee voeten in de realiteit stond. Vandaar ook dat hij vaak reportages en documentaires maakte. Die gingen meestal over diverse muzikanten en artiesten.
Voor de meesten zal Jonathan Demme waarschijnlijk herdacht worden voor Silence of the Lambs en Philladelphia. Dat is ook zeker terecht: het zijn twee fantastische films! Silence of the Lambs bezorgde Demme zelf zijn Oscar, maar won ook Beste film, beste acteur, beste actrice en beste scenario. Twee jaar later bracht hij opnieuw een geweldige film, namelijk: Philadelphia, die bezorgde Tom Hanks dan weer zijn eerste Oscar. Beide films zijn perfecte voorbeelden van een schitterende character study. Bij de een de studie van een seriemoordenaar en bij de ander die van een aidspatiënt, respectievelijk. die studies weerspiegelden zich ook in zijn non-fictioneel werk.

Natuurlijk is Demme veel meer dan die twee films, al verdween hij wel wat op de achtergrond. Hij verdiepte zich vooral in muziekdocu’s. Zo maakte hij in 2016 nog eentje van Justin Timberlake. In 2004 maakte hij ook The Manchurian Candidate, met Denzel washington en Meryl Streep, die ik persoonlijk ook een goeie film vond.

“With no Jonathan Demme, there’s no ‘Philadelphia.’ And with no ‘Philadelphia,’ there’s no ‘Streets of Philadelphia’ for me.”

– Bruce Springsteen herdenkt filmmaker Jonathan Demme samen met Tom Hanks bij het Tribeca festival.

Ik denk dat ik Philadelphia nog eens van onder het stof haal vanavond… Rust in vrede mister Demme.

 

One Reply to “Herdenking van regisseur Jonathan Demme”

  1. Spijtig dat zo’n goede regisseur zo vroeg heen moest gaan! Maar mooi eerbetoon aan hem met dit blogbericht 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *