De populariteit van muziek in film – DEEL 1

film score, Lord of the Rings, live, gaugau, cm, howest

Vaak hebben we de indruk dat mensen niet inzien hoe belangrijk muziek en geluid is voor de gehele film en de stemming ervan. In Deel 1 bespreken we de originele soundtracks gemaakt door componisten. We sommen enkele van de belangrijkste artiesten en stukken muziek op uit de filmgeschiedenis (it’s less boring than it sounds!) In deel 2 zullen we dan de soundtracks bespreken van bestaande nummers.

die OST’s (original soundtrack) zijn soms zo populair dat ze worden uitgebracht op album. Ze werden eigenlijk pas op zichzelf populair vanaf het begin van de LP. Sommige soundtracks zijn uitgegroeid tot echte collector’s items en andere zijn veel gekocht geweest door het grote publiek. Een van de meest verkochte filmsoundtracks is die van Star Wars, gemaakt door de legendarische John Williams.

John Williams

Williams is volgens ons de meest bekende componist aller tijden. Als je effectief nagaat wat deze vijfmaal Oscarwinnende man allemaal componeerde, lijkt dan in feite zeer vanzelfsprekend. Daarnet hadden we het over de iconische muziek van Star Wars, maar ook films zoals Indiana Jones, Jaws, Harry Potter, Jurassic Park, Home alone, E.T. Superman, die ook tot op de dag van vandaag oorwurmen zijn, heeft hij gerealiseerd. Zeg nou zelf: Jaws zou half zo eng, Indiana Jones half zo avontuurlijk en Harry Potter half zo magisch zijn zonder de muziek van deze man. In het filmpje hieronder zie je de 85-jarige de befaamde Star Wars-muziek dirigeren op Star Wars Celebration, vorige maand nog:


 

Hans Zimmer

Hans Zimmer, live on tour, filmmuziek, gaugau, cm, howestDeze man is de dag van vandaag een echte rockster geworden. Ondanks het feit dat hij al bezig is met het componeren van films sinds de jaren ’80, werd zijn kunnen pas echt in de verf gezet in ’94, met The Lion King.  Sindsdien is hij zowat de go-to componist voor filmmakers. in 2000 won hij zijn Oscar voor Gladiator en vanaf dat moment ging het enkel nog in stijgende lijn: Pirates of the Caribbean, the Da Vinci Code, Sherlock Holmes, Man of Steel, 12 Years a Slave en ga zo maar door. Dan is er ook nog de samenwerking met Chris Nolan: Zimmer maakte de befaamde soundtrack van Batman Begins en sindsdien heeft Nolan geen film meer gemaakt zonder de composities van Hans Zimmer: The Dark Knight (Rises), Inception, Interstellar en deze zomer opnieuw met Dunkirk.

 

Een echte rockster

Zoals eerder vermeld is Zimmer volgens ons een rockster en dat bedoelden we zeker en vast letterlijk. Sinds enkele jaren toert hij de wereld rond en vult hij arena’s met mensen die zijn muziek willen horen. Met een groot orkest en visueel spektakel brengt hij het publiek een geweldige performance. Zo staat hij in juni in het Sportpaleis in Antwerpen met zijn show. Vorige maand was hij ook nog een van de headliners van Coachella festival. Een rol die meestal weggelegd is voor de grootste popartiesten van het moment. In het filmpje hieronder zie je hoe Hans Zimmer zijn elektrische gitaar bovenhaalt op Coachella om de soundtrack van Inception te spelen.

https://www.youtube.com/watch?v=sv4LfRJXf5w

Natuurlijk zijn er heel wat andere componisten die we willen bespreken. Maar John Williams en Hans Zimmer leken ons het meest bekend en relevant. Dat wil zeker niet zeggen dat we componisten zoals Ennio Morricone, Thomas Newman, Howard Shore en dergelijke vergeten. We verwijzen hieronder naar een Spotify-afspeellijst die de grootste filmcomponisten bevat:


filmmuziek in live experience

film score, Lord of the Rings, live, gaugau, cm, howest

Hans Zimmer bewijst dat filmmuziek live meemaken een leuke ervaring kan zijn. Een nieuwe trend die zich sinds enkele jaren afspeelt is die van live experiences. Je kan een film gaan bekijken op het grote scherm terwijl de muziek live wordt gespeeld door een heus orkest. Enkele jaren geleden werd de eerst Lord of the Rings op een groot scherm getoond in het sportpaleis op oudejaarsavond. De geweldige muziek van Howard Shore werd daar live gespeeld. Sindsdien toonden ze de twee opeenvolgende jaren de andere twee films. Dit jaar kwam de organisatie van Film Concerts op de proppen met Harry Potter. In maart speelden ze de eerste film in het sportpaleis. Op 29 december 2017 tonen ze al de tweede film in het rijtje en vanaf dan is het ieder jaar een volgend verhaal uit de saga. Je kan hier al tickets kopen voor de tweede film: https://www.teleticketservice.com/tickets/2017-2018/harry-potter-and-the-chamber-of-secrets-in-concert

Film Concerts kondigde ook onlangs aan dat er live concerten komen van La La Land. De oscarwinnende musical die vorig jaar menig hart sneller liet slaan, komt maar liefst drie keer naar België: Vorst, Antwerpen en Oostende. Tickets kunnen hier worden aangekocht: (Spoiler alert: ze zijn niet goedkoop!) http://filmconcerts.be/lalaland/


Wat zijn jouw favoriete soundtracks? Laat het ons weten in de comments!

See you soon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *