‘Blade Runner 2049’-recensie: Een klassieker in wording

blade runner, blade runner 2049, movie, review, harisson ford, ryan gosling, denis villeneuve, gaugau, gauthier lesage
Hoe maak je een vervolg op een van de grootste cult classics ooit? Het is geen makkelijke opgave. Denis Villeneuve heeft het toch geprobeerd en kwam aandraven met Blade Runner 2049, een sci-fi-parel die net als zijn voorganger de toppen scheert van cinema.  [NO SPOILERS]

 

Wat voorafging…

http://www.imdb.com/title/tt0083658/?ref_=nv_sr_2

Voor wie de originele Blade Runner niet kent: Het is een science-fiction film geregisseerd door Ridley Scott (Alien, Gladiator) en vertelt het verhaal van Deckard (gespeeld door Harisson Ford), een blade runner die op zoek gaat naar Replicants.

Een replicant is een biorobotische android (thanks Wikipedia) die exact op mensen lijken. Alleen zijn ze niet geboren, maar gemaakt. In de toekomst gebruiken de mensen hen als slaven. Wanneer Replicants ontsnappen om vrij te zijn, is het aan een blade runner om hen te liquideren.

Toen de film uitkwam in 1982 werd hij lauw onthaalt en het publiek bleef uit. Het was dan ook niet uw doordeweekse popcorn-entertainment. Naarmate van tijd werd de genialiteit van de film toch meer en meer opgemerkt en uiteindelijk werd een cultclassic die vandaag wordt beschouwd als een van de beste films ooit. In het hedendaagse Hollywood kon een sequel daarom ook niet uitblijven.

  • TIP: In sommige recensies lazen we dat het niet nodig is om de eerst Blade Runner gezien te hebben. Wij vinden wel degelijk van wel.

 

Sequels…

We zijn vaak pessimistisch wanneer we horen dat er weer een vervolg aankomt van een of andere film die ons nauw aan het hart ligt. Bij Blade Runner was dat niet anders. Het was pas toen we hoorden dat Denis Villeneuve plaats ging nemen in de regiestoel dat we een kreet van geluk slaakten. Voor een vreugdedansje was het nog te vroeg. Daarvoor zouden we wachten tot we het resultaat zagen.

http://www.imdb.com/title/tt0083658/?ref_=nv_sr_2

Over het verhaal van Blade Runner 2049 kunnen we in feite weinig kwijt zonder iets te spoilen. Wat we kunnen zeggen is dat Ryan Reynolds de hoofdrol op zich neemt van agent K. 30 jaar na de gebeurtenissen van de eerste film moet agent K. op onderzoek en dat brengt hem bij Harisson Ford, die terug is als Deckard. Meer kunnen we echt niet zeggen zonder verhaallijnen te verklappen.

 

Wat vonden we dan van de film?

Eerlijk gezegd breken we nog steeds onze hoofden erover, alleen dat het een zo goed als perfecte film is en een waardige opvolger.

denis villeneuve, comic-con, blade runner 2049

Villeneuve is waarlijk een van de grote van de afgelopen jaren. Incendies, Prisoners, Sicario en Arrival zijn volgens ons vier van de beste films van de afgelopen jaren en ze vertoeven allemaal op Denis’ palmares.

Arrival was volgens ons, zeg maar zijn auditie voor Blade Runner: pure, intelligente science-fiction die een diepe indruk nalaat. Zowat Blade Runner in een notendop dus. Toen men Denis Villeneuve op Comic Con vroeg waarom hij Blade Runner wou regisseren gaf hij het geniale antwoord: “Because I didn’t want anybody else to f*ck it up!” Na het zien van 2049 is één ding zeker duidelijk: Villeneuve did not fuck it up, integendeel!

Er valt in feite weinig op te merken bij deze film. Het is een lust voor het oog die ook nog eens een sterk verhaal vertelt en mooie acteerprestaties teweeg brengt. Het plaatje klopt gewoon. Alles in deze film is tot in de puntjes uitgewerkt. Iedere scène heeft een bedoeling en is een kunstwerk op zich. De editing is zoals we bij Villeneuve gewoon zijn, kortweg fantastisch. Hij gebruikt lange shots en neemt voor alles zijn tijd (wat resulteert in een lange film, maar daarover straks meer.)

Deze film is zonder twijfel een van de mooiste films die we al gezien hebben. Veel daarvan is ook te danken aan cinematograaf Roger Deakins. Hij is befaamd voor het creëren van geweldige sets en belichting en hier haalt hij weer het beste in zich naar boven. Deakins werd maar liefst al 13 keer genomineerd voor een Oscar, maar won nog nooit. Misschien wordt dit dan eindelijk zijn jaar?

blade runner, blade runner 2049, roger deakins, ryan gosling

acteurs

Denis heeft ondertussen ook al een status gekregen voor het gidsen van acteurs. In zijn andere films druipen de emoties van het scherm dankzij zijn regie en uiteraard ook de wereldsterren waarmee hij tegenwoordig werkt. In Blade Runner 2049 is dat niet anders. Voor een film die gaat over androids is deze prent verrassend emotioneel.

Natuurlijk doen de acteurs daarin wel de heavy lifting. Ryan Reynolds heeft in feite niet zodanig veel tekst, maar zijn gezichtsuitdrukkingen wanneer een bizarre ontdekking doet, spreken boekdelen. Ook Harisson Ford bewijst dat hij zijn talent nog niet verloren heeft.

Vervolgens heeft de muziek ook een ferme indruk op ons nagelaten. Net zoals de eerste film staan bombastische, maar elegante synthgeluiden centraal. We zijn letterlijk de soundtrack op Spotify aan het beluisteren terwijl we dit schrijven.

De originele Vangelis-soundtrack is iconisch. Logischerwijs waren die hard-fans bezorgd over hoe de film zou klinken. Aanvankelijk ging Jóhann Jóhannsson (Arrival) de muziek voor zijn rekening nemen, maar door te drukke agenda’s zo schijnt het, is de eer dan maar toegevallen aan niemand minder dan Hans Zimmer en Benjamin Wallfisch. De laatste hielp Zimmer al bij Dunkirk en verzorgde ook de muziek van IT.

No movie is perfect

We zouden graag zeggen dat deze film perfect is en op vele vlakken is dat ook zo. Toch waren er zaken die volgens ons wat beter gekund hadden, al is dit echt al muggeziften.

Het verhaal van de film is goed. Vooral in de eerste helft is de plot mysterieus en onvoorspelbaar en heerst er echt een noir-sfeertje zoals in de eerste Blade Runner. Het leek soms dat het verhaal ook meer te vertellen had dan de eerste film, qua politieonderzoek dan. Het mysterie die Ryan Gosling’s personage moet ontrafelen brengt je meteen in de film.ryan gosling

Hetgene wat we misten was de ambiguïteit van de eerste film. 2049 is zonder twijfel een slimme film. Net zoals het origineel stelt het veel filosofische vragen en de plot heeft soms zelfs meer interessante plotwendingen dan de eerste. Helaas kiest Villeneuve ervoor om dit tijdens de film extra in de verf te zetten zodat het voor iedereen duidelijk is. Dit doet hij aan de hand van voice-over, flashbacks etc. Op zich is dit niet zo slecht, maar als kijker bracht het ons wat uit de film en leek het alsof Villeneuve minder vertrouwen heeft in de intelligentie van zijn publiek dan dat Ridley Scott destijds had.

Tijdsduur

Ook een niet onbelangrijke mededeling. Deze film duurt 2 uur en 43 minuten. Wij vinden dat de tijdsduur van een film moeten afhangen van welk verhaal het wilt vertellen. Heb je veel te vertellen, maak een lange film, zoniet, maak een kortere film. Blade Runner heeft zeker niet te kampen met een te lange tijdsduur, want het heeft veel te vertellen. De film raasde zowat voorbij voor ons.

Maar sommige van de scènes, wanneer je net over de helft zit van de film, duren wat onnodig lang volgens ons. Er konden gemakkelijk 5 of misschien zelfs 10 minuten geknipt worden, maar zoals we al zeiden, Dat is een beetje de stijl die Villeneuve hanteert en nogmaals: het is muggeziften. En net zoals bij de eerste film zullen er vast wel mensen zijn die de film saai zullen vinden, anderen geniaal. De man voor ons ging tijdens de pauze weg, terwijl wij vol afgunst waren dat er pauze was.

 

Conclusie:

Denis Villeneuve voert een dreamteam van cast en crew aan bij zijn zoveelste succes op zijn palmares. Blade Runner 2049 is een spannende, emotionele sequel die zich keurig naast zijn voorganger mag plaatsen als een van de beste sci-fi films ooit. Overigens is het een van strafste visuele spektakels die je dit jaar zal zien. Het gebeurt niet vaak dat we een vervolg op een film krijgen die zowaar evengoed en volgens sommigen misschien zelfs beter is dan het origineel. Dus ga dat zien!

Score: 9/10

trailer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *