‘STAR WARS: The Last Jedi’: uitdagende en polariserende blockbuster

star wars, last jedi, mark hamill, daisy ridley, kylo ren, rey, finn, leia, luke, rian johnson

The last Jedi slaagt er grotendeels in om uitdagende, nieuwe richtingen uit te stippelen voor de personages en de mythologie en ook nog eens een entertainende opvolger te zijn. Lees verder waarom de film een 7,5 op 10 krijgt. NO SPOILERS, of course!


Star Wars: The Last Jedi pikt op waar The Force Awakens eindigde. (Spoilers voor the Force Awakens dus, maar die zou je nu toch al moeten gezien hebben.) Rey (Daisy Ridley) ontmoet Luke Skywalker (Mark Hamill) en wil door hem getraind worden. Ergens ver weg speelt the First Order een kat-en-muisspel met onze vrienden van the Resistance. Meer zullen we niet verklappen om spoilers te vermijden.

Na de kleine controverse onder de fans over ‘The Force Awakens’, die voor sommige bijna een remake leek van A New Hope, is er nu ‘The Last Jedi’: Een film die op vele vlakken nieuwe richtingen uitslaat en er toch nog in slaagt om als een Star Wars-film aan te voelen.

Veel daarvan is te danken aan scenarist en regisseur Rian Johnson. Na de J.J. Abrams geregisseerde Force Awakens besloot hij het over een compleet andere boeg te gooien. Force Awakens was naar onze eerlijke mening een goeie film die iets te safe was. Iets wat we Abrams ook niet kwalijk nemen; “safe” is wat de franchise nodig had: een heleboel nostalgieprikkels die de zure nasmaak van de prequels moesten doen vergeten.

Verdeeldheid

Voor we precies ingaan over wat er nu juist zo gewaagd is aan deze film, moeten we de elephant in the room bespreken: Deze Star Wars-incarnatie is een zeer polariserende film onder de fans. Voor sommige fans is het de beste sinds Empire Strikes Back, voor andere is de film slechter dan de prequels en een belediging voor de saga. Beide groepen hebben op vele vlakken ook elk gelijk.

Qua storytelling en mythologie neemt Johnson gedurfde beslissingen. Ze zijn verrassend, maar zijn op sommige momenten een slag in het gezicht voor de fans. Vragen die door Abrams werden gesteld in de vorige episode, worden in The Last Jedi vaak beantwoord met twee middelvingers in de lucht. Logisch dat sommige fans daar kwaad om worden. Anderen vinden het net gewaagd. Wij zitten ergens in het midden. Sommige van de keuzes die Johnson maakt, zijn rondweg geniaal, andere frustrerend…

Het verhaal is ook niet helemaal waterdicht. We zien het niet als een spoiler wanneer we zeggen dat Finn (John Boyega) bitterweinig te doen heeft hier. Het voelt alsof Lucasfilm nog vlug iets voor hem moesten verzinnen en daarom droppen ze hem in een saaie en vooral onnodige verhaallijn. Ook qua character development, moet Boyega het met weinig stellen.

Andere personages hebben gelukkig dit probleem niet: Poe (vertolkt door de fantastische Oscar Isaac) heeft gelukkig meer te doen dan in Force Awakens en heeft een subtiele, maar succesvolle character arc. Adam Driver toont nog maar eens waarom hij de perfecte keus was voor Kylo Ren, hij heeft zeker een van de meest interessante rollen van deze trilogie. En wie dacht dat hij een verwend nest en een huilebalk was in de vorige film, think again.

Luke is back in the galaxy

Mark Hamill keert ook terug in zijn iconische rol van Luke Skywalker en dat doet hij met flaire en betere acteerprestaties dan in de originele films. De weg die zijn personage aflegt in de complete saga en in deze film is soms triestig, soms verbijsterend, maar altijd pakkend. hats off to Hamill.

 

The Last Jedi is de achtste episode in het rijtje van de Star Wars-saga. Rian Johnson maakte een film die nog jaren zal worden bediscussieerd, maar één ding staat vast: voor een blockbuster als deze, is het bijna uniek dat er zo’n risico’s genomen worden. De film is een lust voor het oog en de vechtscènes behoren tot de beste uit de volledige saga. Daarom juist is het jammer dat sommige verhaallijnen en plottwists te kort komen.

SCORE: 7,5/10

Hier nog even de trailer van de film en dan op naar episode IX !

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *