Ready Player One: Spielberg brengt nostalgische ode aan ‘Pop Culture’

ready player one, tye sheridan, steven spielberg, mark rylance, simon pegg

Ready Player One is de nieuwe film van grootmeester Steven Spielberg, die hier, zoals alleen Spielberg dat kan, een entertainend en emotioneel spektakel voor jong en oud serveert. Lees hieronder meer. 

verhaal

Ready Player One is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ernest Cline. Het verhaal gaat over Wade die in het jaar 2045, net als zowat de rest van de wereld, toevlucht zoekt in de OASIS: Een Virtual Reality-game die alle fantasieën te boven gaat en waar je alles en iedereen kan worden. Wanneer de maker van de OASIS, Halliday, sterft, laat hij een easter egg achter. De vinder van het ei krijgt Halliday’s gehele fortuin en de sleutel tot de OASIS. Wade gaat samen met zijn vrienden op zoek naar het ei en gaat de strijd aan met IOI, een technologiebedrijf dat alles eraan zal doen om Halliday’s fortuin te winnen.

Het boek van Cline is tot de nok toe gevuld met referenties uit de popcultuur, voor iedere nerd wat wils: games, batman, de Iron Giant, Back to The Future… Dit is nog maar een greep uit de referenties die de revue passeren. En net als Stranger Things tegenwoordig, speelt CLine gretig in op de nostaligsche noot. Cline zal wel in zijn handen gewreven hebben, toen bleek dat de regisseur die zowat eigenhandig verantwoordelijk is voor hoe de popcultuur er vandaag de dag uitziet, zijn boek wou gaan verfilmen.

Grootmeester Spielberg

Iedereen die heeft ooit al wel een Spielberg-film gezien, hij vond de blockbuster uit en vaak weet hij vernieuwend te zijn. Maar zacht uitgedrukt: Het is niet zijn decennium geweest vinden wij. De bittere nasmaak van Indiana Jones 4 ligt nog altijd op onze maag en Bridge of Spies, Lincoln en onlangs nog The Post waren technisch goeie films met interessante thema’s, maar mistten die Spielberg-magic.

steven spielberg, director, ready player one
‘The master himself’

Spielberg stelt hier niet teleur. Na al die jaren is hij eindelijk terug met een film die we niet gewoon leuk vinden, maar die we nu al koesteren. Een visueel spektakel, geweldige actie met fantastische muziek van Alan Silvestri. Een film met een lach en een traan. De ingrediënten voor een fantastische Spielberg-film, die we nu al willen opnieuw bekijken.

 

De Special effects zijn echt door het dak heen. De OASIS lijkt echt, maar is net “fake” genoeg om op een videogame te lijken. De meeste scène’s zijn waarlijk een streling voor het oog. Onze persoonlijke favorieten: De race, ‘The Shining’-scène en de big battle naar het einde van de film toe.

ready player one

Wat niet werkte:

De film heeft wel zijn tekortkomingen. Zo is er vaak sprake van over-acting bij sommige. (Zeker de vrouwelijke bad guy F’nale.) Iets dat in de handen van iemand als Spielberg niet zou mogen gebeuren, lijkt ons. Gelukkig doen de meeste acteurs het hier wel goed. Tye Sheridan (Wade) en Olivia Cooke (Artemis) in het bijzonder.

Ook heeft de film wat te kampen van te veel expositie. Het hoofdpersonage Wade vertelt ons alles over de game wat we moeten weten. Op zich is dit niet erg. Het is sowieso al moeilijk om in een film de hele mythologie van het boek te vertellen. Het is dus logisch dat Spielberg en co. ervoor moeten zorgen dat we mee zijn. Maar vaak komt dit wat te informatief over en soms kon het gewoon in enkele shots getoond worden in plaats van de doordreunende uitleg.

Een andere tekortkoming is volgens ons dat de personages niet voldoende zijn uitgediept. Wade en Artemis hebben een interessante arc, maar de rest van de personages helaas niet. Wade is zonder enige diepe reden plots verliefd op Artemis. Talk about a Hollywood cliché…

ready player one, steven spielberg, ernest cline, tye sheridan

En zo gaat het motief van big bad guy Sorrento (gespeeld door de fantastische Ben Mendelsohn, die zelfs in de niche van bad guy altijd iets anders met zijn rol weet te doen.) niet verder dan “het is mijn job en ik moet van de raad van bestuur.” Ook komen we pas redelijk laat in contact met Wade’s echte vrienden, wiens avatars we leren kennen in het begin, waardoor de connectie wat ontbreekt.

CONCLUSIE:

Spielberg levert de zoveelste topfilm in zijn carrière af. Door wat schoonheidsfoutjes is het net geen home-run geworden, maar de film is een van de meest entertainende blockbusters van de afgelopen jaren, met oog voor nostalgie en wat het betekent om fanboy te zijn. Ready Player One is een film die je op een zo groot mogelijk scherm wilt zien. En opnieuw, en opnieuw…

Score: 7 op 10

Trailer:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *