AVENGERS: Infinity War: Thanos is heer en meester

avengers, infinity war

De grootste superheldenfilm ooit was tien jaar in de maak. Groot is het alleszins, maar is it any good? Lees het hier. We geven uiteraard geen spoilers voor deze film. We bespreken ook niet WAT sommige personages doen, wel zullen we vertellen over welke personages bijvoorbeeld veel of weinig te doen hebben. Ook gaan we iets dieper in op de verhaalstructuur, opnieuw zonder spoilers.

Waarschijnlijk weten de regisseurs Russo zelfs niet eens hoeveel superhelden er in deze film zitten, ook wij zijn de tel even kwijt. Bij velen stopt de teller bij 22. Te veel om op te noemen dus, maar Marvel vertrouwt erop dat je de personages intussen kent.

Het personage waar iedereen vooral naar uitkeek was uiteraard Thanos. Hij werd al geteased in de eerste Avengers-film en nu mag hij eindelijk die felbegeerde handschoen van hem aandoen, om de Infinity Stones te stelen. Dat is ook zowat het verhaal. De actie begint meteen en het gevecht om de 6 infinity Stones barst los.

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: Infinity War is een goede film, maar we hebben veel problemen ermee. Daarover later meer. We beginnen met een positieve noot.

Wat werkte?

De interactie tussen de personages is goud waard. We zien oude vrienden herenigen en we zien nieuwe combinaties die vonken geven op het scherm. Doordat de personages al gekend en geliefd zijn bij het publiek, is het meteen van de get-go een entertainende rit en zit je er te midden in. Daarom zijn wij als Marvel-fans zeker tevreden over Infinity War. De emotionele kern van de film weegt zoveel meer door, aangezien we de personages al zolang kennen. 

Maar je moet weten dat Thanos hier de echte ster is. Hij komt zowat het meest in beeld en is (een van de) interessantste slechterik(-en) die Marvel ooit heeft gezien. Zelfs onder al die motion capture weet Josh Brolin een emotionele en geloofwaardige vertolking neer te zetten, die ervoor zorgt dat hij niet de zoveelste asshole is die het universum wil vernietigen. Zijn fysieke aanwezigheid is innemend en beangstigend. Ook voor onze helden voel je ieder moment onheil. In de meeste superheldenfilms weet je dat je favoriete held het wel zal overleven, hier heb je dat gevoel niet. Het wordt ook meteen duidelijk dat Thanos geen katje is om zonder handschoenen te pakken.

De special effects zijn ook echt off the charts. Thanos’s motion capture ziet er fantastisch uit en vooral alles wat zich in de ruimte afspeelt, is een streling voor het oog. Toch zijn er sommige momenten dat je toch merkt dat het screenscreen is.

Wat werkte niet?

Marvel pakt uit met alle personages die meedoen. Toegegeven: zij zijn de lijm die deze film bij elkaar houden. Maar ze vormen ook het grootste probleem bij Infinity War. TOO MUCH GOING ON. Ook al is er enorm veel actie in de film, het duurt lang voor het verhaal effectief begint. Er zijn zodanig veel verhaallijnen, dat de film soms traag aanvoelt. Simpelweg omdat er zoveel gebeurt en iedere verhaallijn voldoende aan bod moet komen.

Daarom komt het vaak voor dat het voelt alsof we zappen tijdens het tv-kijken en een halfuur later zijn we toevallig weer op dezelfde film beland. Hierdoor is het logsich dat veel personages bijna geen character development hebben. Je mag in feite blij zijn als je favoriete personage iets te doen krijgt. De fans van Drax, Groot of zelfs Black Panther en Captain America zullen misschien ietwat teleurgesteld zijn. Ze krijgen hier bitterweinig te doen, buiten wat vechtscènes. Andere personages, zoals Thor en Doctor Strange krijgen gelukkig wel veel te doen. Doctor Strange is trouwens onze favoriete Avenger nu. Het is officieel.

Us explaining Infinity War to people without spoiling

Gelukkig wordt de spanning naar het einde toe opgedreven en krijgen we een ongeziene veldslag. (Dit is geen spoiler, want dit kwam in de trailer). Nu, om eerlijk te zijn, vonden we deze veldslag wat saaitjes. En veel daarvan heeft te maken met technische aspecten en scenario. The Russo Brothers filmden Infinity War met enorm veel close-ups en medium-shots. Tijdens de veldslag komt daar nog eens shaky-cam bij, waardoor je de helft van de tijd niet ziet wat er gebeurt. Er is een verschil tussen er dicht opzitten en erin zitten. Wij zaten er niet in. Het is iets dat Marvel-regisseurs vaker doen. Zo hadden we hetzelfde probleem soms bij de Black Panther-film. Je ziet door alle chaos het bos door de bomen niet. En je staat met je neus tegen een boomstam. Dat ook.

Gisteren dachten we nog: Wat als voormalig Avengers-regisseur Joss Whedon deze film had geschreven en gemaakt? Wij zijn er zeker van dat die eindbattle emotioneler ging geweest zijn en dat we tenminste iets ervan hadden gezien.

Conclusie:
De grote tekortkomingen in de film wegen zwaar door. Toch is Avengers: Infinity War een zeer entertainende film en bijna alles waar we op gehoopt hadden. Een emotionele rit, met fantastische Marvel-humor en waanzinnige actie! Hier valt veel te rapen voor die-hard Marvel-fans. Ondanks de onevenheid in de film, zien we onze favoriete personages allemaal nog eens aan het werk en vooral dat is de magische formule van Marvel. Ga vooral kijken en oordeel zelf! Wij zijn alvast pumped voor Avengers 4, die volgend jaar al in de zalen is.

Score:
6,5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *