Mission: Impossible Fallout: Actiefilm van het jaar?

Tom Cruise, Mission: Impossible

Mission Impossible Fallout is alweer de zesde in het rijtje uit de Tom Cruise-geleide actiereeks. Fallout bewijst dat deze franchise na meer dan 20 jaar nog steeds springlevend is en dat geen enkele andere franchise eraan kan tippen. (Ook Bond niet. That’s right, I said it!)

Ethan Hunt (Tom Cruise) moet na een mislukte missie, drie kernkoppen zien te bemachtigen. Hiervoor schakelt hij de hulp in van the usual suspects: Benji (Simon Pegg) en Luther (Ving Rames).  Helaas wordt hij dit keer ook bijgestaan door CIA-agent August Walker (Henry Cavill), die een oogje in het zeil moet houden. Ethan moet het deze keer opnemen tegen de ‘Apostelen’: Trouwe volgelingen van Big baddie van de vorige film, Solomon Lane. Dit alles brengt Ethan opnieuw in onmogelijke situaties (pun intented).

Wat werkte:

Mission Impossible is werderom geregisseerd door Christopher McQuarrie, die ook het vorig luik inblikte. Dit is de eerste keer dat een regisseur twee keer de regiestoel mag innemen voor een M:I-film. Daarom besloot McQuarrie om de film volledig anders te gaan maken. Vanuit een stylistisch standpunt ziet Fallout er compleet anders en beter uit dan voorganger ‘Rogue Nation’.

Intussen is het geen geheim meer dat in een wereld van CGI en special effects, Mission: Impossible nog altijd steunt op echte stunts. Meer nog: Ze worden niet uitgevoerd door stuntmannen, maar door mr. Cruise himself. Tegenwoordig is hij meer professioneel waaghals dan acteur. De stunts zijn in ieder nieuw deel zodanig indrukwekkend dat het zowat hun verkoopspraatje is geworden. En terecht! Ook in deze film springt Cruise van de daken, hangt hij aan helikopters en spookrijdt hij tijdens de spits op de Champs-Élysées. Alle stunts zijn uitermate verfijnd gechoreografeerd en in beeld gebracht en het feit dat Tommeke het ook allemaal echt heeft gedaan, geeft de film nog een extra boost.

Aan actie geen gebrek dus. Maar ook het acteerwerk moet niet onderdoen. Iedereen brengt zijn A-Game: Het privéleven van Tom Cruise laten we even in het midden. Hij is ook berucht voor zijn enorme dedication op set. Of het nu stunts zijn, of spreekscènes. Hij probeert altijd de best mogelijke film af te leveren.

Rebecca Ferguson brengt opnieuw haar speelse femme fatale op scherm in de vorm van Ilsa en samen met Cruise ontstaan er hevige vonken als ze het scherm delen. Ook nieuwkomer Superman… euh, Henry Cavill mag tijdelijk de rol van dweil achter zich laten en samen met zijn snor geeft hij ons een charismatisch, of tenminste intrigerend personage. 

Ook heeft McQuarrie ontdekt dat sterke vrouwenrollen en een team dat eerder dienst doet als familie (Fast & Furious anyone?!) voor de nodige betrokkenheid zorgt van het publiek.

Wat werkte niet:

McQuarrie schreef ook het script en net zoals veel spionnenfilms krijgen we ook hier weer de cliché’s: kernbommen, high-tech gadgets die je gerust Deus ex machina mag noemen, tikkende klokken enzovoort. Gelukkig weet McQuarrie ons te entertainen met coole stunts en plottwists die voor de hand liggen om het ietwat gerecycled materiaal te verbergen.

Ook was het spijtig dat Simon Pegg, Sean Harris en Ving Rhames enorm underused waren. Al krijgt Rhames wel een zeer emotionele scène als compensatie.

Conclusie:

Mission: Impossible Fallout is dankzij een geweldige regie, goeie acteurs en waanzinnige stunts en actiescènes ronduit de beste actiefilm van dit jaar tot nu toe. Het is een film die de puntjes op de i zet en zowat alle andere films uit de reeks met elkaar verbindt (Zorg daarom zeker dat je tenminste ‘Rogue Nation’ gezien hebt, zo kan je ten volle genieten van deze film). Verwacht je aan een dolle rit, die van geen ophouden weet. Het enige wat onmogelijk zal blijken, is relaxed in je stoel blijven zitten. 

Score: 8,5/10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *