Fantastic Beasts 2: Geen magie te bespeuren

Eddie Redmayne kruipt opnieuw in de rol van Newt Scamander in ‘Fantastic Beasts: The crimes of Grindelwald’! Alleen pleegt Grindelwald weinig misdaden hier, buiten het feit dat hij in een saaie film meedoet.

‘The Crimes of Grindelwald’ speelt zich af enkele maanden na de eerste film. Bad guy Grindelwald (Johnny Depp) ontsnapt uit de gevangenis en gaat naar Parijs om… Ik weet zelfs niet wat zijn plan is, anyway Newt en co. Springen in de bres om hem tegen te houden.

Laat ons hiermee beginnen: Ik ben een echte Potterhead. Ik groeide op met de films en ze zijn zowat de grootste reden waarom ik een passie heb voor film. Ook de boeken ken ik door en door. De eerste ‘Fantastic Beasts’ is niet de beste film ter wereld, maar wel entertainend en ik was hoopvol voor wat zou volgen. Wat volgde was helaas niet memorabel. Dat maakt het als fan des te erger.

Deze film is ook niet de slechtste film ooit. Er zijn ook goeie dingen aan de film: Newt en die drie andere hoofdrollen Tina, Queenie en Jacob zijn nog steeds fantastisch. Ook Jude Law, die we mogen ontvangen als de jonge versie van Albus Dumbledore is ook geweldig en verrassend charmant. Zelfs Johnny Depp is niet het ergste aan deze film, ik vond zijn versie van Grindelwald helemaal niet slecht, ook al krijgt hij weinig te doen. Ook de regie van David Yates, die de laatste vier ‘Harry Piotter’-films en ‘Fantastic Beasts’ regisseerde, redt een groot deel van deze film. ‘The Crimes of Grindelwald’ is daadwerkelijk een lust voor het oog. De openingsscène is fantastisch. En Hogwarts op het beeld verschijnen voelt nog steeds als thuiskomen.

De rest van de film is een ander verhaal, helaas. De plot, als die er al is, is onnodig moeilijk. De personages lopen zowat als een kip zonder kop rond via verschillende verhaallijnen die verloren lopen. Zoals eerder gezegd zijn de personages fantastisch, ook de nieuwe die hier geïntroduceerd worden. Alleen krijgen ze niets te doen. Ik heb het gevoel dat ik, ondanks het feit dat ik door een film van twee uur en een kwartier heb gezeten, geen enkel personage vaak heb gezien. Er zijn zodanig veel belachelijke verhaallijnen dat er geen narratief meer is die alles doet samenhangen.

Dus daarom krijgen we maar wat “magie” voorgeschoteld: U kent het intussen wel, een 100 m² groot circus past met de zwaai van de toverstok plots in een kleine kist en iedere kleine ruimte is bij het binnengaan aanzienlijk groter. Aanvankelijk dacht ik dat de ‘beasts’ voor magie gingen zorgen, maar in deze film worden ze al wat meer aan de zijlijn gezet. Rowling zal toch iets straffers uit de hoed moeten toveren om ons toch nog te bekoren.

De grootste fouten van de film liggen ironisch genoeg dan ook bij bedenker J.K. Rowling, die het scenario schreef. Ze heeft geen oog meer voor personages, enkel het verhaal. Ergens denk ik dat er wel een goed verhaal in haar hoofd zat, maar het lijkt alsof de puzzelstukjes niet juist kon leggen en ze dus maar in een hoopje op het scherm gesmeten heeft in de hoop dat de kijker de puzzel wel kan leggen.

Ook is het duidelijk dat dit verhaal uitgemolken wordt als de eerste de beste koe op de wei. Wie de boeken gelezen heeft, weet dat Dumbledore en Grindelwald ooit een groot, legendarisch gevecht hebben gehad. Alles wijst erop dat heel deze franchise van 5(!) films hiernaartoe leidt. Alleen moeten we nog drie films hierop wachten, dus verzint Rowling maar wat om de tijd te vullen. Zonder enig respect voor wat ze voordien creëerde.

Hetgene wat ik door de jaren heen heb geleerd, is dat Rowling graag terugkomt op wat ze ervoor al zei. Intussen weten we al dat Dumbledore homoseksueel is, maar het blijft toch raar dat ze daar 7 boeken lang, geen woord over repte. Ook in deze film gebeuren er zaken, waarvan ik dacht: “Moh da’s nieuw”. Het werkt zeer frustrerend als de maker van dit universum zich zelf niet aan de regels houdt. Wat Rowling moet doen, is samenwerken met een echte scenarist die haar helpt met haar ideeën, want films schrijven lijkt precies toch niet helemaal haar dada.

Conclusie:

‘The crimes of Grindelwald’ is een film waar er weinig gebeurt, maar waar het toch moeilijk is om bij te blijven. Ondanks de efforts van de cast en crew, levert J.K. Rowling hier een slecht scenario af, die het label van Harry Potter onwaardig is. Fans van de franchise raad ik zeker aan om de film zelf te beoordelen, maar als je nog geen fan was, lijkt het me zeer sterk dat deze film je over de streep zou trekken.

SCORE: 4,5/10

TRAILER:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *